Egide Alenusstraat

Beschrijving

Oude en belangrijke centrumstraat van Diest, genoemd naar oud-burgemeester Egide Alenus. In een bocht lopend van de Kardinaal Mercierstraat tot de Allerheiligenberg. Reeds op de Ferrariskaart bijna volledig dichtgebouwd. Voornamelijk 19de- en (eerste helft) 20ste-eeuwse twee- tot drielaagse lijstgevels onder zadeldaken.

Nummers 9-11 zijn vroeg 20ste-eeuwse gekoppelde rijwoningen in spiegelbeeldschema, telkens drie traveeën en drie bouwlagen. Gevel met decoratief gebruik rode en witte baksteen. Bij de rechthoekige vensters metalen I-balken met rozetten als lateien, op de bovenste verdieping rondboogvensters.

Links hiervan eenvoudig bakstenen burgerhuis (13-15). Vijf traveeën en drie bouwlagen, steekbogige poort in de risalietvormende linkertravee. Poort geflankeerd door vlakke pilasters met kapiteel.

Auteurs: Thomas, Hans