Leuvensestraat

Beschrijving

Belangrijke in zuidwestelijke richting lopende centrumstraat, van in het centrum van Diest (Botermarkt, Ketelstraat) tot aan de rand van de stad (Leuvensesteenweg). Rijbebouwing met voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels, twee tot drie bouwlagen. Nummers 23-25 vormen een vroeg 20ste-eeuws hoekpand met de Egide Alenusstraat, twee bouwlagen, afgeschuinde hoektravee. Aangepaste begane grond, mogelijk oorspronkelijk café. Nummer 40 is een rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen, met schijnvoegen bepleisterde lijstgevel met neoclassicistische ornamentiek. Sterk aangepaste begane grond. Verder twee rijwoningen met oude kern (49-51), oorspronkelijk één diephuis, nog steeds onder één schilddak. Nu 20ste-eeuws uitzicht.

Auteurs: Thomas, Hans