Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Boom
Deelgemeente Boom
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 28, Boom (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Boom (actualisaties: 22-06-2007 - 04-07-2007).
  • Adrescontrole Boom (adrescontroles: 03-09-2007 - 03-09-2007).
  • Inventarisatie Boom (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Iets achterin gelegen hoofdgebouw met smalle recent ommuurde voortuin geflankeerd door twee kleinere bijgebouwen, alles in sobere classicistische stijl. Hoofdgebouw, dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met centrale dakkapel in houten omlijsting met segmentbogige waterlijst en voluten. Jaartal 1764 in sleutel deuromlijsting voorgevel.

Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin met ankers, steigergaten en houten kroonlijst op muizentand. Segmentboogvensters in vlakke omlopende omlijsting van zandsteen met licht geprofileerde dagkanten, sleutel en strek. Zelfde deuromlijsting op neuten afgedekt met gebogen waterlijst en voorzien van arduinen steektrap. Houten deur met paneelwerk en getraceerde 19de-eeuwse waaier. Zijpuntgevels met aandak.

De bijgebouwtjes (rechts voormalige paardenstal zie gedichte poort aan straatzijde) van respectievelijk twee en drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen, nok loodrecht straat) in dezelfde stijl. De bouwnaden op de hoeken wijzen op een heden verdwenen afsluiting met rococo hek.

Dito achtergevel met gevelsteen "EXIMIS VAN DER AUWERA/ TERSWAEK PROCURANTIBUS/ CONSTRUEBATUR" en latere uitbouw in het noorden. Prachtige diepe achtertuin.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Boom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.