Ernest Claesstraat

Beschrijving

Eén van de slechts twee doorsteken van de Demervallei tussen Aarschot en Diest (de ten westen gelegen Dijk in Testelt is de andere). Verbindt Zichem (Markt, ten zuiden van de Demer) met Averbode (Westelsebaan, ten noorden).

Aansluitend bij het centrum van Zichem uitlopende stadsbebouwing (rijwoningen), een aangepast éénlaags hoevetje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met de nok evenwijdig aan de straat als getuige van de oude bebouwing (nummer 3-5).

Verder noordwaarts verspreide (villa)bebouwing, ontwikkeling van de stationswijk aan het spoorwegstation van Zichem. Nummer 79, oorspronkelijk waarschijnlijk café, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Gecementeerde pui, voorts variërend materiaalgebruik met rode, witte en gesinterde baksteen.

Auteurs: Thomas, Hans