Markt

Gemeente Scherpenheuvel-Zichem
Deelgemeente Zichem
Straat Markt

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demervallei (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 18-01-2011 - 30-06-2011).

Beschrijving

Rechthoekig, met bomen beplant marktplein. Dit centrale marktplein was tot in het begin van de 20ste eeuw een grazig, met lindebomen omringd plein of 'dries' met brede, diagonale paden. Het herinnerde nog sterk aan de oorspronkelijke functie als centraal gelegen verzamelplaats voor het vee. In 1920 werd de markt heraangelegd als 'perk'. Ontwerper en uitvoerder was waarschijnlijk de firma 'Gebroeders Michiels' uit Scherpenheuvel. Er kwamen geometrische grasperken, de paden werden afgelijnd met beuken, en er werd een muziekkiosk en gedenkteken van de Eerste Wereldoorlog opgericht. In 1964 werd een tweede gedenkteken opgericht voor Ernest Claes. Het padenpatroon heeft de 20ste eeuw overleefd, hoewel het grotendeels geasfalteerd of betegeld werd. De meeste beuken werden in het begin van de 21ste eeuw vervangen door jonge bomen. Rondom het marktplein doorgaans tweelaagse rijbebouwing uit verschillende bouwperiodes, echter vrij homogeen gabariet.

Nummer 15 is een modernistische woning onder plat dak op blauwe hardstenen plint. De onderbouw is met schijnvoegen gecementeerd, voorts typische gele baksteen. Het nieuwe stadhuis (Markt 21), ingewijd op 20 september 1953, bevindt zich op de plek waar het huis van de Sint-Jorisgilde stond. Nu OCMW (sociaal huis).

S.N. 2007: Onuitgegeven dossier Markt Zichem, vzw Red de Maagdentoren, 10.

Auteurs: Thomas, Hans