Buurtspoorwegstraat

Beschrijving

Straat die voorbij de Nukkerbrug in het verlengde van de Fritz Vinckelaan in de richting van de Prinses Elisabethlaan loopt. De straat werd aangelegd in twee fasen. Een eerste gedeelte, tot aan de Wagenmakerstraat kwam tot stand na de Eerste Wereldoorlog. Circa 1960 werd de weg doorgetrokken tot aan de Prinses Elisabethlaan. De straat werd aangelegd op de bedding van de buurtspoorweg die vanaf 1886 Oostende via Sas Slijkens en Bredene Dorp met Blankenberge verbond. De tramdienst te Bredene werd in 1956 afgeschaft.

De brug over de Noord Ede wordt reeds vermeld in 1771 als "Duykers brugge", in 1882 krijgt ze de huidige benaming "Nukkerbrug". De driebogige 18de-eeuwse brug werd in 1959 vervangen door de huidige brug.

De straat wordt getypeerd door 20ste-eeuwse rijbebouwing. Nummers 54 en 58, onderdeel van beeldbepalend ensemble uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Nummer 54 met gemarkeerde kroonlijst getypeerd door een rechte uitsprong met topbekroning per travee. Nummer 58 vormt een samenstel met nummer 56. Woningen in rood en gele baksteenbouw, onder meer op de hoek met de Wagenmakerstraat, hoekpand aansluitend bij eenheidsbebouwing uit het interbellum langs de Wagenmakerstraat. In het begin van de straat dominante aanwezigheid van de gebouwen van de Don Boscoschool (adres Nukkerstraat).

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 38.
  • DESOPPER G., Bredense monumenten, gedenkplaten en gedenkstenen, in Ter Cuere, Jaarboek 1995, p. 31-91.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien