Geografisch thema

Molenstraat

ID
16386
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16386

Beschrijving

Straat die vanaf de Sluizenstraat in een boog naar de Dorpsstraat loopt. Naam ontleend aan de dorpsmolen die langs de Sluizenstraat stond en in 1932 werd gesloopt. Het eerste deel van de straat wordt samen met de Guido Gezellestraat aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Op het einde van de jaren 1960 wordt de straat naar de kerk toe doorgetrokken omheen de nieuwe ver­kaveling zogenaamd "Priorijwijk" met de Benedictijnen‑, Monniken‑ en Sint‑Riquierstraat.

De eerste bebouwing dateert uit het interbellum, bestaande uit eenlaagse rijwoningen. In de periode 1967-1972 worden de oudste woningen in het kader van saneringswerkzaamheden afgebroken. Thans rijbebouwing uit het derde en vierde kwart van de 20ste eeuw, aansluitend bij de bebouwing van de straten in de "Priorijwijk".

  • Bredene door de jaren heen, Bredene, 1988, p. 86.
  • Bredene in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, foto 11.
  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 58.

Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Begraafplaats

  • Is deel van
    Bredene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.