Noord-Edestraat

Beschrijving

Bochtige weg die vanaf de Fritz Vinckelaan naar de Sluizenstraat leidt. Vernoemd naar de waterloop Noord Ede die ten zuiden van de straat stroomt. Voorheen heette de straat "Booneemswegh". Circa 1620 wordt de weg als onderdeel van de Groenendijk omheen de Grote Polder (zie Groenendijkstraat) verhoogd.

Eerste straatdeel met 20ste-eeuwse rijbebouwing aan westzijde, opklimmend tot het interbellum. Sociale woningbouw aansluitend op de wijk grosso modo omsloten door de Breendonklaan, Pieter Breugelstraat en Noord-Edestraat. Landelijke weg met weinig bebouwing vanaf het kruispunt met de Oude Kreekweg. Op de hoek met de Sluizenstraat is het torenkot van de vroegere Molen Vyvey bewaard. Deze kleine staakmolen werd in 1908 uit Westende (Middelkerke) overgebracht, waar hij in 1890-1891 was gebouwd als Molen Verleye. De houten kast van de staakmolen werd in 1928 afgebroken, waarna er nog gemalen werd met een mechanische maalderij in een ander gebouwtje (binnenwerk rond 2000 verwijderd). Bovenop het bewaarde bakstenen torenkot werd later een duiventil gebouwd.

• MARTENS D. 2009: Gewoon een kubus op een cilinder. De molen van de Noord Edestraat, in: Op een kier. Markante verhalen achter historische gebouwen, monumenten en landschappen, Leuven.

Auteurs: Vanneste, Pol