Rij arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeiderswoningen

Beschrijving

In kleiput gebouwde, tegen de Kapelstraat aanleunende lintbebouwing, uit de 19de eeuw, in serie opgetrokken arbeidershuizen, twee tot drie traveeën en anderhalve bouwlaag aan de straatzijde en twee en een halve bouwlaag aan de achterzijde; zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat).

Verankerde, zwarte bakstenen lijstgevels met getrapte daklijst of muizentand en houten kroonlijst voor de voormalige nummers 191, 193. Rechthoekige en getoogde muuropeningen in bakstenen omlijsting met arduinen lekdrempels op de begane grond, cordonvormende bakstenen lekdrempels op de halve verdieping; nog enkele woningen met luiken, hoekhuis voorheen nummer 189 met houten winkelraam, voormalig nummer 193 met laadluik (takel verdwenen), (opgenomen in 1980: de nummers 133-135, 157-159 en 169 sedertdien gesloopt).

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Het huidige nummer 185 werd verbouwd en heeft geen erfgoedwaarde meer. Enkele woningen, onder meer een hoekhuis met houten winkelraam (voorheen nummer 189) en een woning met laadluik (voorheen nummer 193), werden gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els