Vorsenzang

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Gelrode
Straat Vorsenzang

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 26-03-2012 - 26-03-2012).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Leuvensesteenweg en het voormalige treinstation van Gelrode. De bebouwing in de straat is voornamelijk tot stand gekomen dankzij de halte en later het station langs de spoorlijn Leuven-Herentals die in 1863 geopend werd. Het station is vandaag afgebroken, maar de bebouwing in de straat uit begin 20ste eeuw verwijst nog naar de halte van de trein: een voormalig magazijn (nummer 30), cafés en arbeiderswoningen. Nummers 24-28 zijn voorbeelden van drie dorpswoningen met decoratief gebruik van gele en zwarte baksteen. Nummers 15 tot 39 zijn kleine arbeiderswoningen uit begin 20ste eeuw. Nummer 43 was mogelijks een café of handelspand gelegen tegenover het station.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Aarschot, afdeling VI (Gelrode), 1913/8 (nummers 30 en 33-39).

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gelrode

Gelrode (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.