Herdebeekstraat

Beschrijving

Landelijke straat lopend in zuidelijke richting vanop de Ninoofsesteenweg tot aan de grens met Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw). Heterogene bebouwing met voornamelijk vrijstaande villabouw uit de 20ste eeuw. Een bakstenen brug zorgt voor de doorgang onder de spoorlijn Brussel-Gent.

De straat loopt door het centrum van Sint-Anna-Pede met nog een aantal bewaarde, heden gerenoveerde dorpswoningen bijvoorbeeld: Herdebeekstraat nummer 167. Deze dorpswoning uit eind 19de eeuw had voor de recente renovatie nog één anker met cijfer "1". In het centrum rond de kerk lagen verder nog twee grote hoeves die heden opgedeeld zijn in verschillende woningen (het Sint-Annahof en de hoeve ten noorden van de kerk). Tegenover de kerk op de hoek met de Plankenstraat lag vroeger een hoevetje met een lemen hopast, deze werd in de jaren 1970 afgebroken. Enkel de in vakwerkbouw opgebouwde herberg "In de Ster" heeft zijn authentieke karakter behouden.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1881/3 (Herdebeekstraat nummer 167).
  • VERSLUYS L. 1968: Hopast te Sint-Anna-Pede, Onsheem, 22, 4, 152.

Auteurs: Verwinnen, Katrien