Jasmijnstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Jasmijnstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Deze korte straat is gelegen tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Kruishofstraat. Samen met de Hazelarenstraat, de Hortensiastraat en de vernieuwde Kruishofstraat, werd de Jasmijnstraat omstreeks 1925 aangelegd. Deze straten ten Westen van het Wilrijkseplein kwamen tot stand tijdens de tweede aanlegfase van de Jan Van Rijswijcklaan, het gedeelte extra muros tussen de Brialmontomwalling en de Jan De Voslei. De aanleg kaderde in het urbanisatieplan voor de nieuwe zuidelijke stadswijk buiten de vesten, een ontwerp van stadsingenieur Richard Lemeunier uit 1912. De uitvoering van dit plan kwam pas na de Eerste Wereldoorlog in een stroomversnelling, naar aanleiding van de geplande Wereldtentoonstelling van 1930. Na de naamgeving in 1925 werd het eerste perceel verkocht in 1927.

Vóór 1929 werden slechts vier percelen bebouwd, waarna alle activiteit voor tien jaar stilviel vanwege de crisis volgend op de beurscrash. De meest opvallende realisaties uit die periode zijn de woningen Smeysters-Chapman en Vles, twee aanpalende stadsvilla’s in halfopen bebouwing. De appartementsgebouwen op de hoeken met de Jan Van Rijswijcklaan en de Kruishofstraat, dateren op "De Kruishoek" na uit het midden van de jaren 1950. De percelen aan beide straatzijden beschikken over een voortuintje.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2012

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

omvat Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jasmijnstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Herenhuis in cottagestijl

Jasmijnstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Herenhuis in cottagestijl

Jasmijnstraat 6, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Meergezinswoning in cottagestijl

Jasmijnstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.