Kerkhofstraat

Beschrijving

Korte straat als afsplitsing van de Geraardsbergsestraat gelegen op een hoogte ten zuiden van het dorpscentrum met de kerk. Het tracé van de baan kwam al voor op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) en werd ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) "Heylig Sacrament weg" genoemd.

Ten zuiden van deze straat ligt de gemeentelijke begraafplaats van Schepdaal. Deze nieuwe begraafplaats werd in gebruik genomen in 1951, nadat het kerkhof rond de kerk gesloten werd wegens plaatsgebrek. De begraafplaats en het dodenhuisje werden in 1950 geregistreerd op het kadaster. De graven van de oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog werden van het oude kerkhof overgebracht naar deze nieuwe begraafplaats. Centrale dreef met achteraan een groot hardstenen kruis. Het perk van de oud-strijders en het oorlogsmonument zijn gelegen in de noordoostelijke hoek.

Voorts nog een aantal resten van de voormalige dorpsbebouwing: nummer 13 is een (aangepaste) dorpswoning en nummer 19 is een woonhuis met jaarankers in de gevel "1836", maar met vergrotingen en aanpassingen uit begin 20ste eeuw en aanpassingen uit de jaren 1960.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1906/6 (nummer 19) en 1950/42 (begraafplaats).
  • VAN DROOGENBROECK F. & STRAETMANS F. 2003: Schepdaal …sinds onheugelijke tijden, Brussel, 79.

Auteurs: Verwinnen, Katrien