Eksterstraat

Beschrijving

Landelijke straat die loopt vanop de Kothemstraat op de grens met Sint-Martens-Lennik in noordelijke richting tot op de Geraardsbergsestraat. Ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) "Exteren straet" (zuidelijk gedeelte) en "Elstweg" (noordelijk gedeelte) genoemd.

Resten van landelijke architectuur, bijvoorbeeld nummer 13, een heden totaal gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen waarvan het woonhuis dateert uit 1861 (kadastraal geregistreerd in 1861 en gedateerd door middel van verheven baksteen in de zijgevel). De schuur en stal zijn van latere datum en werden op het kadaster geregistreerd in 1884. Langsschuur met een typische rechthoekige houten poort onder houten latei, ingeschreven in een verdiept rondboogveld. Voorts recente vrijstaande villabouw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1861/8 en 1884/7 (nummer 13).

Auteurs: Verwinnen, Katrien