Frans Lenaertsstraat

Beschrijving

Straat in Ekeren-centrum, lopende van Groot Hagelkruis naar Kattenberg. De weg bestond reeds circa 1850 en liep ten oosten van de pastorie met bijgebouwen die omstreeks 1760 door de priorij van Hertoginnendal gebouwd was (zie prentkaart C010046b).

Aan oneven zijde met eengezinswoningen in gesloten bebouwing van twee bouwlagen. Op nummer 5 het voormalige woonhuis van Frans Lenaerts (1878-1959, koster-organist van de Sint-Lambertusparochie en componist van kinderliedjes en kerkelijke muziek), met voortuin en twee bakstenen pijlers aan straatzijde. Plakkaat met inscriptie boven inkom. Aan even zijde is het bouwblok ingenomen door de Moretusschool. Op nummer 6 pastorij, gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur uit omstreeks 1978. Het betreft een bakstenen woning van twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, met beluikte vensters en rondboogdeur. Aan weerszijden is de ommuring bewaard van de oude pastorij, naar verluidt gebouwd in 1911-1912 naar ontwerp van L. Gife. Open ruimte met oude beuk op de hoek met Groot Hagelkruis.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, postkaart C010046b.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.