Molenstraat (Ekeren)

Beschrijving

Straat in Ekeren-centrum, lopende van de Kloosterstraat tot de Kattenberg. Ontstaan uit een landweg die eind 19de eeuw groeide ter verbinding van de Kattenberg (kort voordien ontstane bebouwing) met de Kloosterstraat. Deze landweg liep ten zuiden langs windmolen De Tuymelaer (1845-1905), waar nadien de moderne maalderij De Schepper in de plaats kwam. Aaneengesloten bebouwing van één à twee bouwlagen. Voor een groot deel werkmanswoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Op nummers 46-48 dubbelwoning met zakelijk geïnspireerde gevel; monumentale waterlijst, glaswerk boven deuren.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Primitieve kadasterkaart Ekeren circa 1850.
  • Topografische kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, 1863, 1892, 1903, 1933.