H. Moeremanslaan

Beschrijving

Straat lopend vanop de kruising tussen de Kloosterstraat, de Astridlaan en de Sint-Ambrosiuslaan in zuidoostelijke richting tot op de Ninoofsesteenweg. De baan maakte deel uit van de oude Ninoofsebaan (begin 19de eeuw nog "Ninoveschebaen" geheten). De naam verwijst volgens de literatuur naar een bekende Brusselse brouwersfamilie die in de buurt een kasteel had. Henri Moermans was ook burgemeester van Dilbeek tussen 1891 en 1912. Heterogene bebouwing, voornamelijk residentieel uit de tweede helft van de 20ste eeuw, samen met de omliggende straten (onder andere de Sint-Ambrosiusstraat en Astridlaan).

Nummer 9 is een half vrijstaande burgerwoning uit het interbellum met cottage-invloeden door het gebruik van pseudo-vakwerk. Nummer 12 is een beeldbepalende regionalistische villa uit de jaren 1950 als eigendom van de familie Moeremans (bouwaanvraag uit 1950). Nummer 65 is een hoekpand met de Berchemstraat uit begin 20ste eeuw, met een afgeschuinde hoektravee, mogelijk van een voormalige winkel of café. Ten zuidwesten hiervan ligt een groot bijgebouw/woning eveneens uit begin 20ste eeuw (nummer 67). Nummer 139-141 zijn twee burgerhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen met gecementeerde gevels met schijnvoegen en uitgewerkte raamomlijstingen uit begin 20ste eeuw.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1238, H. Moeremanslaan 2-11.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1911/26 (nummers 139-141), 1911/21 (nummer 65-67), 1923/24/25 (nummer 9).
  • ADRIAEN M. 2002: Sint-Antonius te Dilbeek, Volkskundige kroniek, 10, 2, 63.

Auteurs: Verwinnen, Katrien