Wilgehoevestraat

Beschrijving

Straat genoemd naar de Wilgehoeve, een hoeve die waarschijnlijk opklimt tot de 18de eeuw of ouder. De straat loopt van de Boerendijk tot aan de spoorweg. Oorspronkelijk was ze gelegen aan Schriek, voor deze straat in twee werd gedeeld door de aanleg van de spoorweg.

De Wilgehoeve is het enige gebouw dat nog herinnert aan de oorspronkelijke landelijke ligging van de straat, nu ingenomen door huizenrijen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en begin 21ste eeuw. Verbouwing van de hoeve met ingrijpende aanpassing van voorgevel omstreeks 1949. De vermoedelijk oude inkomdeur bleef behouden en werd voorzien van een (gedeeltelijk) nieuwe deuromlijsting en ellipsvormig bovenlicht. De rieten bedaking werd vervangen door een pannendak.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 5089.
  • Mondelinge informatie van Wim D'hooge (conservator Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders), 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon