J.B. Brusselmansstraat

Beschrijving

Afhellende straat lopend vanop de Kaudenaardestraat in zuidelijke richting tot op de Kapelstraat. Eerst Kapelstraat genoemd, de huidige straatnaam verwijst naar kunstschilder Jean Brusselmans (1884-1953), behorend tot de groep van Brabantse fauvisten. Hij vestigde zich in 1924 tot aan zijn dood in 1953 in deze straat in Dilbeek.

Voornamelijk villabouw met enkele modernistische villa's uit het interbellum en meer traditionele woningen van na de Tweede Wereldoorlog. Nummer 5 is een meer traditionele woning van 1948 (plan) naar ontwerp van architect A.J. Vanden Berghe.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1294, Kapelstraat.
  • DE CRAEN F. 1975: Te Dilbeek leefden grote figuren, De autotoerist, 28, 24, 1048-1049.
  • s.n. 1952: Quelques habitations recentes de l’architecture A.J. Vanden Berghe, La Maison, 8, 8, 259-263.
  • s.n. 2005: Dilbeek – Interbellumwandeling, Toeristische folder uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien