Van de Wouwerstraat

Beschrijving

Straat lopende van Klein Hagelkruis tot Groot Hagelkruis. De straat werd vernoemd naar Theresia Angelina Van De Wouwer (Ekeren 19/1/1834 – Ekeren 23/12/1910), doorheen wiens eigendom de straat werd aangelegd en die een weldoenster van de parochie zou zijn geweest.

Op nummers 17-19 restant van het hoofdgebouw en onder andere voormalige hovenierswoning, opgericht omstreeks 1765 door E.H. Geerts, kapelaan van het Heilig Hart in de Sint-Lambertuskerk. Verbouwd omstreeks 1853. Vanaf 1874 was het de eigendom van Angelina Van De Wouwer en haar broer. Het werd opgesplitst in twee delen omstreeks 1888 en nogmaals verbouwd in 1936. Nieuwe voorgevel in 1960. Het oorspronkelijke volume van het hoofdgebouw bleef steeds behouden.

Het perceel ligt op het domein tussen Groot Hagelkruis, Van de Wouwerstraat en Klein Hagelkruis dat rond 1565 gekend was als 'den Clockreep', gelegen 'aent schuttershof tot Eeckeren'. Het was een domein waarvan de opbrengsten moesten dienen om het zogenaamde 'klokzeel' (touw waaraan men moest trekken om de klokken te luiden) te financieren.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 803 # 149.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Ekeren, Afdeling 4, 1853/62, 1888/46 en 1936/79.