August Scheyvaertslaan

Beschrijving

Straat in Ekeren-Centrum, lopende van de Veltwijcklaan tot Geestenspoor. Beboomde straat met eengezinswoningen in rijverband, waarvan het merendeel van twee bouwlagen en uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Op de nummers 100-110 oorspronkelijk symmetrische samenstel van woningen. Op nummer 100-102 samenstel van twee woningen met bouwtoelating uit 1923, met bewaarde glazen luifels boven de portieken (relatief zeldzaam). Het oorspronkelijke pand op nummer 112 met identieke opbouw is niet bewaard. De overige woningen van het ontwerp uit 1923 bleef wel bewaard. Het betreft vier burger- of arbeiderswoningen op de nummers 104 en 110, waarvan de buitenste (nummers 104 en 110) met bepleisterde gevel en leien mansardedak.

Op nummer 5 rijhuis naar postmodern ontwerp. Baksteengevel met zichtbaar beton; materiaalgebruik aangepast aan buurhuis, vensters met opvallende vorm. Verhoogd gelijkvloers met eethoek geopend op de tuin.

Op nummers 66-74 reeks van vijf gelijkaardige burgerwoningen van drie bouwlagen en twee traveeën elk; vensters onder ontlastingsboog met natuurstenen hoekstenen; gevels gedecoreerd met banden witte en gele steen en met baksteenreliëf onder de vensters (ter hoogte van de borstweringen).

Nummer 66 op de hoek gelegen, met drie traveeën aan zijde Jozef de Weerdtstraat en met Mariabeeld ter hoogte van de eerste verdieping op de afgeronde hoek.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 748, 871 # 1490.

Auteurs: Cappuyns, Toon