Eikelenbergstraat

Beschrijving

Straat gelegen in het gehucht Eikelenberg ten oosten van de ring rond Brussel en lopend vanop de Thaborstraat met een bocht tot op de Berchemstraat. Ten tijde van de inventarisatie in de jaren 1960-1970 waren in deze straat nog een aantal kleine 19de-eeuwse hoevetjes aanwezig, heden gesloopt.

Op nummer 20 staat een aangepast eind 19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met ernaast recente bedrijfsgebouwen op de locatie van gesloopte bijgebouwen. Het landhuis was oorspronkelijk gelegen in een beboomd park.

In 1879 werd het meest zuidelijke deel van het landhuis geregistreerd op het kadaster naast de vergroting van enkele al bestaande volumes en de bouw van een paviljoen. Het complex was in handen van Josephus De Voghel, handelaar uit Brussel. Het landhuis werd vergroot begin 20ste eeuw (geregistreerd in 1910). In 1933 werd het domein verkocht aan de vzw Dames de la Prévérance. Op de oude postkaarten zijn het landhuis en het tuinpaviljoentje zichtbaar: "Etablissement des Dames de la Persévérance Oeuvre de la Providence pour Ouvrières et Employées". In het gemeentearchief is er een bouwaanvraag van 1940 bewaard voor de bouw van een kapel (architect Raymond Declercq Sint-Lambrechts-Woluwe). Het domein was nog steeds in het bezit van de 'Dames van Volharding' en in gebruik als sanatorium voor meisjes ("Maison de cure d’air et de repos pour jeunes filles anémiées et convalescentes"). Deze plannen werden nooit uitgevoerd. Op de topografische kaart van 1960 werd het domein "Nazaret" genoemd. Vandaag rest enkel het verbouwde landhuis met behoud van de meeste muuropeningen, maar met vernieuwd schrijnwerk.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1221, Eikelenbergstraat 11-21.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1879/3, 1933/16 en 1937/17.

Auteurs: Verwinnen, Katrien