Klein Park

Beschrijving

Het Klein Park is gelegen ten oosten van het dorpscentrum, in tegenstelling tot het Groot Park dat ten westen ligt. Het ligt gevat tussen de Stationsstraat ten westen, de Tiensesteenweg ten oosten en Kerselaarlaan ten zuiden. Ten noordwesten wordt het oorspronkelijke parkdomein begrensd door de Wonewei, een kleine voetweg langs de tot vandaag bewaarde voormalige omheiningsmuur, gebruikt als moestuin- of fruitmuur, van het domein. Het Klein Park werd samen met de Dreef beschermd als monument bij MB van 9/06/2004.

De familie de Spoelberch kreeg Lovenjoel in pand in 1630 en na de verkoop in 1649 definitief in bezit. Het domein van de familie de Spoelberch, heren van Lovenjoel, strekte zich uit over twee parken gelegen langs de Molenbeek: het Groot Park en het Klein Park met ertussenin de kerk. Het Klein Park met een oppervlakte van bijna 11 ha, ontstond rond het oude, tot landhuis omgebouwde Hof ten Poele, dat al vermeld wordt op het einde van de 16de eeuw. Op de Ferrariskaart van 1771-1778 waren er op de plaats van het huidige park, ten oosten van het kasteel, nog akkers en hooilanden aangegeven. Het hof wordt op dat ogenblik aangeduid als 'Château de Lovenjoul' en was door een dreef verbonden met de huidige Tiensesteenweg. Op het einde van de 18de eeuw was de aanleg zelf beperkt tot de omgeving van het kasteel: er was toen een moestuin, een grote en een kleine vijver en een boomgaard; een kleine laan verbond het kasteel met de kerk.

Het park werd pas aangelegd in de periode 1807-1810 (zie het kadastrale 'plan géométrique' van 1807 en een kadasterplan van 1810) in een vroege landschappelijke stijl met een tot vijvers opgestuwde beek; een cascade met waterspuwers is nog aanwezig. Omstreeks 1860 liet de toenmalige eigenaar Felix Xavier de Spoelberch (1808-1868) belangrijke aanplantingen uitvoeren waarvan diverse oude en zeldzame bomen bleven bewaard. Ook de groentekelder die bewaard bleef ten zuidoosten van het kasteel zou gebouwd zijn door Felix de Spoelberch. Hij was de broer van Maximiliaan de Spoelberch, die op dat ogenblik eigenaar was van het Groot Park.

Een laatste fase in de aanleg van het park dateert uit het einde van de 19de eeuw, toen het bezit was van Karel de Spoelberch; ook hij liet een generatie parkbomen aanplanten; de meest opmerkelijke realisatie uit die periode is echter de beplanting van de huidige Dreef met zwarte walnotelaars.

Vandaag wordt het Klein Park gedomineerd door het Medisch Pedagogisch Instituut Ave Regina, gelegen tussen het Hof ten Poele, later Felixhof, en de dorpskerk. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de bouw ervan. De instelling is uitgegroeid tot een zorg- en begeleidingscentrum voor jongeren en volwassenen. De centrale toegangsweg van de instelling loopt uit op het U-vormige Felixhof, gelegen ten oosten van de instelling.

• DENEEF R. (redactie) 2004: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Oud-Heverlee, M&L Cahier 9, 76-83.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde