Gemeenteplein (Dilbeek)

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Dilbeek
Deelgemeente Dilbeek
Straat Gemeenteplein_01

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Dilbeek (geografische herinventarisatie: 22-03-2010 - 01-07-2013).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deels begraasd plein gelegen ten noorden van het kasteel de Viron, nu gemeentehuis, in het dorpscentrum van Dilbeek en gelegen aan de Heetveldelaan. Het plein werd pas aangelegd na 1924 (het plein is nog niet aanwezig op de topografische kaart van 1924, zie ook bebouwing uit het interbellum en later aan de zijde van de Heetveldelaan). Hiervoor behoorde het gebied nog tot het park van het kasteel.

In het grasveld voor het kasteel staat een herdenkingssteen met het gemeentewapen van Dilbeek en het opschrift: "Dilbeek – Leuven 1448-1998". Deze herdenkingssteen herinnert aan de verschillende steengroeven die Dilbeek rijk was, bijvoorbeeld in de gehuchten Elegem en Kattebroek die niet alleen zandsteen voor de plaatselijke bouwwerken zoals de Sint-Ambrosiuskerk leverde, maar ook voor grote bouwwerken zoals bijvoorbeeld het stadhuis van Leuven. Aan de noordzijde van het plein (gelegen op de Heetveldelaan) staat een monument van De Lijn "Laureaat halte – infrastructuur 25 september 2000".

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Dilbeek

Dilbeek (Dilbeek)

omvat Gemeentepark met kasteel de Viron en bijgebouwen

Gemeenteplein_01 zonder nummer, 1, de Heetveldelaan 6-12 (Dilbeek)

omvat Sint-Alenatoren

Gemeenteplein_01 zonder nummer, Dilbeek (Vlaams-Brabant)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.