de Selliersstraat

Beschrijving

Voorheen Nieuwstraat, de huidige benaming verwijst naar Ridder de Selliers de Moranville die op het einde van de 19de eeuw eigenaar was van de gronden waarop de straat in het begin van de 20ste eeuw werd aangelegd, volgens de Atlas der Buurtwegen in 1911.

De de Sellierstraat is een rechte verbindingsstraat tussen de Hoogstraat en de Keibergstraat en vormt eigenlijk de oostelijke begrenzing van dat gedeelte van Zaventem dat hoofdzakelijk gekenmerkt wordt door arbeidershuisvesting in aansluiting op de oude industrie die geconcentreerd was langs de Fabrieksstraat.

Tot vandaag vertoont de de Sellierstraat overwegend arbeiderswoningen met nog diverse voorbeelden van de lokaal regelmatig voorkomende gecementeerde geveltjes met sterk uitgewerkte omlijstingen, zoals de nummers 60-62, 68, 72, 81, 89 en 91, doch geen enkel met bewaard schrijnwerk; al deze voorbeelden werden kadastraal geregistreerd in 1905; nummer 60 vertoont op de gevel nog een cartouche met vermelding van de cementeerder 'G. Vanderplas/ Cimenteur/ Saventhem'.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1905/22 en 1905/42.
  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 59.