Geografisch thema

Lambroekstraat

ID
16648
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16648

Beschrijving

Deze korte straat, gelegen in de arbeiderswijk 'Hoek' (zie gemeente-inleiding), maakt momenteel deel uit van het Bedrijfspark Da Vinci. De linkerstraatzijde wordt ingenomen door de gebouwen van de vroegere papierfabriek Papeteries de Saventhem; aan de rechtse straatzijde ligt het Park Ter Brugge, een vrij recent heraangelegd park als overblijfsel van het landschappelijk park rond het vroegere kasteel Ter Brugge. In 1684 was dit kasteeltje het buitengoed van de familie de Burbure uit Wezembeek; na 1850 kwam het in handen van Mayer-Hartog, oprichter van de lederfabriek Tannerie et Maroquinerie Belges ter plaatse van het huidige Corporate Village (zie gemeente-inleiding). In 1870 werd het domein aangekocht en verfraaid door Herman Quitmann. Het park werd aangelegd omstreeks 1880; het kasteel verdween in 1984.

  • DENEEF R. (red.) 2004: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Ten noordoosten van Brussel: Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, M&L Cahier 19, Brussel, 184-185.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Papierfabriek Papeteries de Saventhem

  • Omvat
    Restant van het park Ter Brugge

  • Is deel van
    Zaventem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lambroekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16648 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.