Ridderstraat

Beschrijving

De Ridderstraat ligt ten zuiden van de spoorlijn, ten oosten van de oude industriële site van Zaventem (vandaag Bedrijfspark-Noord), en loopt evenwijdig met de de Sellierstraat, qua naamgeving beide verwijzend naar Ridder de Selliers de Moranville. De straat werd volgens de Atlas der Buurtwegen in 1911 aangelegd op gronden van Ridder de Selliers. De bebouwing bestaat voornamelijk uit arbeiderswoningen, aansluitend bij de industriële omgeving, waaronder veelvuldige voorbeelden van het lokaal, op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw regelmatig voorkomende type van gecementeerde lijstgevels met vaak zwaar uitgewerkte venster- en deuromlijstingen; nagenoeg al deze woningen kregen nieuw schrijnwerk; slechts hier en daar bleef het fragmentarisch bewaard zoals de deur van nummer 38. De nummers 46-48, kadastraal ingetekend in 1931, behielden hun schrijnwerk nog op de begane grond.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1931/18.
  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 62.