Puinstraat

Beschrijving

In de ingesloten driehoek tussen de Slachthuisstraat, Kasteellaan en Lousbergskaai werden tussen 1868 en 1887 verschillende straten geopend: de Ossenstraat gedeeltelijk gelijklopend met de Kasteellaan, de Ooilamstraat (1887) en Puinstraat (1868), gelijklopend met de Slachthuisstraat en verbonden door de loodrechte Paardestraat (1887). Typische sociale woonwijk met overwegend identieke bakstenen huizenrijen van arbeiderswoningen met twee en een halve bouwlaag en twee traveeën met repeterend schema. Paardestraat nummers 1 tot 9 en 4 tot 12, de hoek vormend met Puinstraat nummers 44-46 en 48-50, Puinstraat nummers 2 tot 20 (gesloopt) gemarkeerd door omlopende kordons en geritmeerd door getoogde vensters onder bakstenen boogfries; typische afgesnuite hoeken.

Puinstraat nummers 22 tot 28 (nummers 22-24 verbouwd) vormt een homogeen neoclassicistisch geheel van zekere allure. Burgerhuizen met drie en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met verspringende kroonlijst. Imitatiebanden onder de puilijst. Nummer 26-28 is voornamelijk verticaal gemarkeerd door zijrisalieten en doorlopende geprofileerde vensteromlijstingen op de bovenverdieping.

Overigens behouden kleinschalige huizen met afwisselende parementen: bepleisterd, beraapt, baksteen of vernieuwde baksteen en glazuurtegels.