Complex van bunkers

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Complex van bunkers

Typologiebunkers
DateringWO II
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Complex van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in de dijk en dijkwand tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal. De bunkers behoorden tot de 'Zweitestellung' die een geallieerde aanval uit het noorden moest stoppen. Het complex was een aanvulling op de eveneens Duitse Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog. Later werd de groep door veldmaarschalk Rommel ingeschakeld in de rugdekking voor de Atlantikwall.

De ondergrondse bunkers met een observatie- en geschutsfunctie werden opgetrokken in een combinatie van beton, voorgevormde betonstenen en baksteen.

• SAKKERS H., DE HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Auteurs: Mertens, Joeri