Teksten van Sociale woningbouw van 1934

Sociale woningbouw van 1934 ()

Twaalf woningen in halfopen bebouwing, van 1932 tot 1934 gerealiseerd door de Brugse aannemer L. Bonte & Zonen in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Elk zijn Huis naar ontwerp van architect (Antoine) Gruyaert. Midden jaren zeventig werden de huizen gerenoveerd als bejaardenwoningen.

Geheel van telkens twee gekoppelde arbeiderswoningen van één bouwlaag, in een sobere architectuur: witgeschilderde baksteenbouw (oorspronkelijk gele baksteen) op een grijze plint, onder mansardedaken. Sommige huizen bewaren het oorspronkelijke schrijnwerk (Moerkerkse Steenweg nummer 450-452). De oorspronkelijke grondplannen tonen de aanwezigheid van een traditionele opkamer boven een half verzonken kelder.

Evaluatie

Architecturale waarde als voorbeeld van de landelijk geïnspireerde sociale woningbouw uit het interbellum met als bepalende erfgoedelementen de homogeniteit van de architectuur (qua schaal, volume, woningtype, gevelcompositie en materialiteit).

• Stadsarchief Brugge, bouwvergunningen Sint-Kruis, nummer 1042/0763, 1933.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3100, Brugge, Moerkerkse Steenweg.
  • GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
  • L’Habitation à Bon Marché, 1933, 6, 119; 12, 254.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia

Sociale woningbouw van 1933 ()

Sociale woningbouw van 1933 door de "Maatschappij van Goedkope Woningen, Elk zijn 't Huis", gelegen in Bachten Beukenbos (nummers 1-15) en Moerkerkse Steenweg (nummers 446-452). Geheel van telkens twee gekoppelde, halfvrijstaande lage arbeiderswoningen in een sobere architectuur ontworpen door architect Gruyaert. Witbeschilderde baksteenbouw (behalve Bachten Beukenbos nummer 9) op een grijze plint en onder mansardedaken. Sommige huizen hebben nog het oorspronkelijke schrijnwerk, zie Bachten Beukenbos nummer 7 en Moerkerkse Steenweg nummer 450-452.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1042/0763, 1933.

Auteurs:  Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia