erfgoedobject

Bunkerlinie Briegden-Neerharen

bouwkundig element
ID
127242
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/127242

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bunkerlinie uit het interbellum langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen (BN-linie).

Deze korte linie maakte deel uit van de "Vooruitgeschoven Stelling" of "Grensstelling" en werd samen met de aanleg van het verbindingskanaal gebouwd in de jaren 1930 (circa 1934). Het kanaal werd over de lengte van 6 kilometer van verdedigingswerken voorzien vanaf de kanaalkom in Briegden (aan het Albertkanaal) tot aan de verbinding met de Zuid-Willemsvaart in Neerharen. Dit verbindingskanaal werd zwaarder verdedigd dan de andere linies langs de Vooruitgeschoven stelling met vijf antitankbunkers, twee sluis- en vier mitrailleurbunkers, maar geen oeverbunkers. De antitankbunkers kregen dikkere daken en muren dan elders. Zij moesten langer kunnen weerstaan aan beschietingen en speelden een belangrijke rol in de verdediging van de Vooruitgeschoven Stelling en de Dekkingstelling aan het Albertkanaal. Ook de aanwezigheid van belangrijke wegen en de spoorlijn die vanuit Maastricht kwam speelde hierbij een rol. De mitrailleurbunkers waren niet voorzien van beschermde oreillons. Aannemers voor de bouw op de linie waren Pieters (Retinne), Martin (Lanklaar), S.A. Cie. Internationale des pieux armés Frankignoul en Travaux Hydrauliques et Entreprises Générales S.A. (Luik).

Voor de verdediging van de grenskanalen waaronder het verbindingskanaal werden de Grenswielrijders ingezet. Deze elite-eenheid werd opgericht in 1934 om de grenzen te bewaken. Zij stonden ook in voor het vernietigen van de bruggen in geval van alarm. De BN-linie werd bewaakt door de 5de Compagnie Grenswielrijders van Lanaken. De grenskanalen zullen al op 10 mei 1940 vallen als linie en tijdens de oorlog werd de linie door het Duitse leger ontmanteld. Op 12 oktober 1946 werd de linie definitief gedeclasseerd.

Van de 11 voorziene en gebouwde bunkers van de BN-linie blijven er vandaag nog 8 over.

  • Informatie verkregen van Guy Hoofs, Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken (juli - augustus 2014).
  • JANSSEN E. 2005: De Bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.
  • VERNIER F.2007: Les fortifications belges au 10 mai 1940. La défense du canal Albert et des canaux exterieurs, La Belgique sous les armes 3, Erpe.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN10

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN11

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN2

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN3

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN4

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN7

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN9

  • Omvat
    Bunker Verbindingskanaal BN9bis

  • Is deel van
    Lanaken

  • Is deel van
    Neerharen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunkerlinie Briegden-Neerharen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/127242 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.