Steenbakkerij Frateur

Gemeente Boom

omvat de bescherming als monument Steenbakkerij Frateur: pannenloods en paardenstal
gelegen te Noeveren zonder nummer (Boom)

omvat de bescherming als monument Steenbakkerij Frateur: ringoven, klampovens en droogloodsen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Noeveren

Beschrijving

Steenbakkerij minstens opklimmend tot het begin van de 18de eeuw met bedrijfsgebouwen ten noorden van de Noeverseweg. Buiten werking sedert 1981. Serie houtovens in het oosten, nu gebruikt als klampovens, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ringoven van 1911-13 met gebroken ellipsvorm onder dubbel pannen zadeldak; twee compartimenten werden opengebroken en ingericht als klampovens.

Tussen klampovens en ringoven, gebouw dat dienst doet als kolenopslagplaats. De ruimte tussen ovens en Nielsestraat wordt vrijwel volledig ingenomen door droogloodsen; tegen de Nielsestraat, machinekamer van 1950 met kollergang (kleipletmachine) van circa 1911 van de Nienbürger Eisengieserei; de overige machines zijn recent. Ten oosten naast de voorbereidingskamer resten van een ontmantelde stoomketel met kleine schouw.

Een onderdoorgang onder de Nielsestraat leidt naar de droogloodsen aan de overzijde. Vroegere paardenstal achter nummer 179; naast nummer 192 oude werkplaats (onder andere schrijnwerkerij) met bakstenen onderbouw en houten bovenbouw en karrenhuis achter nummer 196. Rijke verzameling steenbakkersalaam bewaard in de meesterwoning en op de zolders van enkele werkruimten.

• BAETENS R., Beschrijving en historiek der steenbakkerij Frateur, s.l., s.d.

Auteurs: Plomteux, Greet