Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Zogenaamd Gemeentelijk Museum, ondergebracht in neoclassicistisch herenhuis, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Enkelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat).

Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Schijnbossages, paneelwerk, kordons en een klassiek hoofdgestel met kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles alternerend met mezzaninevensters. Risalietvormende poorttravee rechts en deurtravee links met bel-etagebalkon achter ijzeren leuning en deurvenster in entablement. Voorts rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting. Getraliede benedenvensters.

Auteurs: Plomteux, Greet