Hoeve De Nederhinne en Hinnepikhoeve met omgeving

bouwkundig geheel

De hoeve De Nederhinne en de Hinnepikhoeve zijn gelegen in een open en landelijke omgeving.

De hoeve De Nederhinne was oorspronkelijk een langgestrekte hoeve, ingeplant op een omhaagd en omheind domein met moestuin aan de zuidzijde. Oorspronkelijk was de hoeve opgetrokken in vakwerkbouw met bakstenen haarden en kelder uit de 15de eeuw. De hoeve brandde af in 1584 en werd kort daarop herbouwd in steen. Er vonden belangrijke verbouwingen plaats in de 17de en 18de eeuw. In 1977 werd de zogenaamde ‘Boerenkrijgschuur’, afkomstig uit Booischot en daterend uit de 16de eeuw met 1501 als oudste jaartal in een draagbalk, heropgebouwd op het erf.

De Hinnepikhoeve is het voormalig molenhuis bij de houten standaardmolen van de abdij van Tongerlo. De langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) dateert van circa 1857 met oudere kern, met afzonderlijk gebouw (nok parallel aan de straat) aan noordzijde waarin stalling en wagenhuis zijn ondergebracht. Het geheel is ingeplant op een omheind en omhaagd domein met kleine voortuin en een boomgaard aan de noord- en noordoostzijden. Het gekasseid erf is bereikbaar via gietijzeren poorten aan oost- en westzijde.

De omgeving van beide hoeves is nog steeds landelijk en bestaat voornamelijk uit weilanden.

Auteurs :  Wylleman, Linda