Heilige Geesthoeve

Gemeente Borsbeek

• Inventarisatie Borsbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heilige Geesthoeve

omvat de bescherming als monument Heilige Geesthoeve: woonstalhuis
gelegen te Frans Beirenslaan 2 (Borsbeek)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Heilige Geesthoeve, hoeve met losse bestanddelen en dorpswoning met hun omgeving

Beschrijving

Omhaagde hoeve met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, vormt mooi geheel met hoeven Langbaan nummers 4-6. Woonstalhuis (nok loodrecht op Frans Beirenslaan), schuur (nok parallel aan de Frans Beirenslaan) en aanhorigheden (onder meer bakhuis tegen Frans Beirenslaan).

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) met houten bebording aan de zijpuntgevels. Woonhuis van vier traveeën met beluikte tweelichten onder ontlastingsbogen, laatste travee met rechthoekige arduinen deuromlijsting met bovenlicht. Uitbouw achtergevel met horizontale planken beschieting. Ten oosten hiervan breder uitgebouwd met beplankte bovenbouw onder rieten zadeldak, rechthoekige muuropeningen. Aan oostzijde bakstenen dwarsschuur met houten bovenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de Frans Beirenslaan).

Auteurs: Steyaert, Rita