Herberg De Valk

Gemeente Borsbeek

is beschermd als monument Herberg De Valk

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Valk

Typologieherbergen, stallen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Herberg ten noorden van de kerk, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, tijdens de 19de eeuw (tot 1860) was hier de "gemeentekamer".

L-vormige gebouwen onder haakse zadeldaken (Vlaamse pannen). Bepleisterde en verankerde zuidelijke voorgevel van vijf traveeën met dakvenster onder puntgevel. Rechthoekige vensters, in eerste onderkelderde travee opkamervenster met geprofileerde dorpels boven gedichte balustrade. In derde travee rondboogdeur met diamantkopsleutel en imposten. Oostelijke zijgevel met vlechtingen en lager aanbouwsel.

Lager stalhuis ten westen (nok parallel aan de straat), beschilderde baksteengevel, rechthoekige openingen met houten kozijnconstructies.

Auteurs: Steyaert, Rita