Huis Den Morgend

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Morgend

Beschrijving

Art-nouveau-rijhuis "Den Morgend" (zie opschrift) van het enkelhuistype gedateerd 1909 naar ontwerp van architect Frans Reusens. Twee traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Witte bakstenen gevel verlevendigd met lichtblauwe banden en afgewerkt met arduin; geblokte onderbouw, brede gekorniste puilijst. Rechter travee hoger opgaand, belijnd met vlakke pilasters uitlopend op natuurstenen afgeronde krulornamenten; overkragend afgeknot zadeldakje op fraaie houten consoles. Hoofdverdieping met hoefijzerboogvormige vensters onder sierlijke natuurstenen waterlijst. Links rechthoekige natuurstenen deuromlijsting waarop rechthoekig bovenlicht onder gebogen waterlijst, art-nouveaudecoratie en sierankers. Bewaard houtwerk. Nagenoeg identiek doch in spiegelbeeld gebouwd huis te Deurne (Van Steenlandstraat nummer 5).

Auteurs :  Steyaert, Rita