erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID: 1278   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1278

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, de oudste elementen daterend van 1840, met woonhuis en inrijpoort aan straatzijde, het erf achter het woonhuis, en dwarsschuur met stal achteraan het erf.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeƫn en twee bouwlagen. Gecementeerde voorgevel. Verhoogde begane grond. De dakvorm werd gewijzigd: de aandaken en vlechtingen van de oorspronkelijke dakhelling zijn nog zichtbaar in de zijgevels. Gecementeerde, rechthoekige muuropeningen. Aansluitend poort- en dienstgebouw aan de rechterzijde, voorzien van een bakstenen korfboogpoort met hardstenen aanzet en sluitsteen, laatst genoemde met opschrift: ADW/ MHC/ 1840; twee getoogde luiken in een houten omlijsting.

Omvorming tot woning van de dwarsschuur met stal is aan de gang, gepaard met een wijziging van de ordonnantie. Bakstenen rondboogpoort. Linker zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1278 (Geraadpleegd op 05-08-2020)