Kasteel Bellenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bellenhof

Beschrijving

Kasteel Beelenhof of Bellenhof, gelegen in een groot park en opgericht circa 1770-71 door Baron de Beelen die als het ware de stichter is van Maria-ter-Heide. Tot in de 18de eeuw was dit gebied een uitgestrekte vlakte, de "Brasschaatse heide". In 1768 kocht Baron de Beelen deze heidegronden die hij verkavelde en verkocht; voor zichzelf hield hij een groot gebied aan de oude weg naar Breda waarop hij naar klassiek Frans model een hof van plaisantie liet bouwen.

Door de bouw van een kapel in zijn kasteel en het verder rechttrekken en bestraten van de Bredabaan legde baron de Beelen de grondslag van het huidige Maria-ter-Heide. Het Beelenhof, modo Bellenhof, kwam nadien in het bezit van achtereenvolgens August de Baillet, de familie Osy de Wichen, de familie de Baillet, Ferdinand de Baillet-Latour, Albert van Steenberghe (1911) en de familie Collin (1917).

Eind 19de eeuw werd een groot deel van de vroegere gronden van Beelen onteigend voor de oprichting en de uitbreiding van de militaire basis. Kasteel met bijgebouwen afgebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog en nadien (1941-47) herbouwd volgens oud model met toevoeging van de dwarsvleugels.

Kasteel in neoclassicistische stijl op U-vormige plattegrond, twee bouwlagen onder leien zadeldaken. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels gemarkeerd door driehoekige frontons, aan oost- en westgevels met uurwerken, rechthoekige beluikte muuropeningen. Ten zuiden van kasteel neoclassicistische conciërgewoning met stalling (19de eeuw) van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen, gemarkeerd door risalieten met geblokte pilasters en driehoekige frontons Rechthoekige muuropeningen.

• BELLENS F., Van kastelen en domeinen, in Brasschaat van heidegrond tot parkgemeente Brasschaat, 1980, p. 183 en volgende.

Auteurs: Steyaert, Rita