Boerderij van domein Vriesedonk

Beschrijving

Voormalige boerderij, stallen en schuren van het domein Vriesedonk, heden omgevormd tot manege. In L-vorm geplaatste stallingen aan straatzijde verbonden door muur met korfboogpoort, witgeschilderde bakstenen gebouwen op een gepikte plint, gevelbeëindiging met sierlijke baksteenfriezen onder zadeldaken (golfplaten en mechanische pannen, nok parallel aan en loodrecht op de straat), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.

Zuidelijk gelegen stalling (nok parallel aan de straat) gemarkeerd door lisenen en segmentboogvormige muuropeningen.

Noordelijk gelegen stalling (nok loodrecht op de straat) met hijsbalk en rondboogvormig laadluik; aansluitend L-vormige ritmeesterswoning van twee bouwlagen onder aaneengesloten schild- en zadeldak (mechanische pannen, nokken loodrecht en parallel aan de straat). Witgeschilderde lijstgevels eveneens eindigend op fraaie baksteenfriezen, licht getoogde muuropeningen; oudere beluikte rechthoekige vensters in zuidgevel.

Auteurs: Steyaert, Rita