erfgoedobject

Portierswoning van het kasteeldomein Bisschoppenhof

bouwkundig element
ID
12791
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12791

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige conciërgewoning van het kasteel Baillet-Latour of "Bisschoppenhof", heden onthaalcentrum "De Donk", gelegen aan de oostzijde van de kerk van Donk (zie Kapelsesteenweg).

Dit vroegere domein behoorde aanvankelijk bij het goed "Ter Borght" (reeds vermeld circa 1500), één van de belangrijkste nederzettingen in het gebied van Vriesedonk.

Vanaf 1682 kenden de twee hoeven van Ter Borght een andere geschiedenis; de tweede hoeve was de bakermat van het latere zogenaamde "Bisschoppenhof". De hoeve werd in het derde kwart van de 17de eeuw gesloopt en vervangen door een hof van plaisantie dat naar een eigenaar (1764) Henricus van Gameren, bisschop van Antwerpen, Bisschoppenhof werd genoemd. Later in handen van de familie Moretus. Ferdinand de Baillet-Latour liet in 1895 een nieuw kasteel bouwen in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Muller de Roeux: dit kasteel "Bisschoppenhof II" werd gesloopt in 1936-38 en het domein (ten noorden van Donksesteenweg) werd herschapen in villapark.

De verbouwde portierswoning naar ontwerp van architect Berger dateert van 1919. Neotraditioneel poortgebouw van een tot twee bouwlagen onder leien zadeldak. Bak- en zandstenen lijst- en trapgevels met speklagen, hoekstenen en steigergaten. Kruis- en bolkozijnen en meerlichtsvensters.

Voorgevel (zuidelijk gelegen) van vier traveeën met vierkante toren en korfboogvormige toegang onder een gebogen waterlijst. Rechts polygonale traptoren met rechthoekige muuropeningen.

  • BELLENS F., Van kastelen en domeinen, in Brasschaat van heidegrond tot parkgemeente, Brasschaat, 1980, p. 183 en volgende.
  • ORETUS R., Demeures familiales, Antwerpen, 1950, p. 236-245.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Portierswoning van het kasteeldomein Bisschoppenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12791 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.