Kasteel Withof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Withof

Beschrijving

Kasteel met park gelegen op kruispunt van Bredabaan en Essensteenweg; ijzeren toegangshek gevat tussen arduinen pijlers met bolornamenten.

Neoclassicistisch hoofdgebouw (tweede helft van de 19de eeuw) met Italianiserende inslag, drie bouwlagen onder schilddaken (roofing) gemarkeerd door vierkante torens. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op zware plint met bossages, geritmeerd door pilasters en paneelwerk. Voorgevel met portiek op hardstenen pijlers en zuilen, bekroond met breed balkon. Rondboogvormige muuropeningen tussen postamenten op de begane grond; rechthoekige vensters, op hoofdverdieping bekroond met driehoekig fronton en laag zuidelijk aanbouwsel gemarkeerd door lisenen en rondboogvensters.

Auteurs: Steyaert, Rita