Hostelrij Den Spagnaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hostelrij Den Spagnaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Vermoedelijk de vroegere "Hostelrij Den Spagnaert", vermeld in begin 18de eeuw, afgebroken in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw door de toenmalige eigenaar L. Vaerman die meteen het huidige herenhuis liet oprichten.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Vlakke arduinen puilijst en gekorniste lijsten ter hoogte van de bovenverdieping en lekdrempels. Nauwelijks gemarkeerd poortrisaliet links. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, drupmotief. Louis-Philippe-getinte maskerkop midden rankwerk voor de sluitstenen. Geritmeerde venstertravee op de bel-etage: postamenten in het verlengde van de stijlen als belijning van de verdiepte borstweringen. Rechthoekige poortomlijsting van arduin: stijlen met ingediepte schachten en aansluitend rechthoekig bel-etage balkon op zware consoles. Kroonlijst met tandmotief op modillons met Louis-Philippe-inslag. Begane grond aangepast als winkelpui: beglazing van de poort en verlagen van de ramen in aluminiumkozijn zonder echter de oorspronkelijke muuropeningen te wijzigen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle