erfgoedobject

Hostelrij Den Spagnaert

bouwkundig element
ID: 128   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/128

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vermoedelijk de vroegere "Hostelrij Den Spagnaert", vermeld in begin 18de eeuw, afgebroken in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw door de toenmalige eigenaar L. Vaerman die meteen het huidige herenhuis liet oprichten.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Vlakke arduinen puilijst en gekorniste lijsten ter hoogte van de bovenverdieping en lekdrempels. Nauwelijks gemarkeerd poortrisaliet links. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, drupmotief. Louis-Philippe-getinte maskerkop midden rankwerk voor de sluitstenen. Geritmeerde venstertravee op de bel-etage: postamenten in het verlengde van de stijlen als belijning van de verdiepte borstweringen. Rechthoekige poortomlijsting van arduin: stijlen met ingediepte schachten en aansluitend rechthoekig bel-etage balkon op zware consoles. Kroonlijst met tandmotief op modillons met Louis-Philippe-inslag. Begane grond aangepast als winkelpui: beglazing van de poort en verlagen van de ramen in aluminiumkozijn zonder echter de oorspronkelijke muuropeningen te wijzigen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hostelrij Den Spagnaert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/128 (Geraadpleegd op 09-07-2020)