erfgoedobject

Hof ter Mick

bouwkundig / landschappelijk element
ID
12818
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12818

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen in het oostelijk deel van het bebost en omwald domein De Mik aangelegd in het vierde deel van de 18de eeuw, in 1830 groot gedeelte van park aangelegd door architect Petersen. Het park (37 hectare) bezit een merkwaardig arboretum met mooie en zeldzame bomen (onder meer Larix, Sylvesters, Douglas, Atlas Cedrus, Eik, Beuk). Domein aan Kerkedreef toegankelijk via een fraai ijzeren hek gevat tussen vier hardstenen geringde pijlers versierd met festoenen en topbekroning.

Kasteel "Hof ter Mick", heden herstellingsoord der beroepsmutualiteiten, gebouwd in 1785 naar ontwerp van architect B. Guimard, vergroot in 1830 naar ontwerp van architect Vander Straeten en na een brand van 1871 herbouwd in 1873 door architect J. Claes; zie gevelstenen aan de noordelijke gevel "Gebouwd in 1785/ door H.J. Stier d'Aertselaer/ Bouwmr. Guimard.", "Vergroot in 1830/ Door J.M. Baron van Havre/ Bouwmr. Vanderstraeten", "Herbouwd in 1873/ door A. Della Faille de Leverghem/ Bouwmr. Joseph Claes".

Kasteel op U-vormig grondplan, opgetrokken in neoclassicistische stijl met Italiaanse en renaissance-elementen. Negen traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de Kerkedreef, leien) met vorstkam, dakvensters met fronton, schouwen. Hogere middentravee bekroond met koepel en lantaarn. Baksteenbouw op een arduinen plint met verhoogde begane grond, vlakke fries en kroonlijst met tandlijst op uitgelengde consoles. Rechthoekige vensters. Zuidgevel met brede steektrap leidend naar portiek met Ionische zuilen waarop breed balkon met opengewerkte balustrade, drie rondboogvormige deuren.

  • S.N., Domein De Mik, Brasschaat, 1950.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lift

De in het kasteel ter Mick aanwezige personenlift in een halfopen schacht werd in 1938 door de Antwerpse liftenbouwer Thièry geïnstalleerd. De elektrische lift met metalen ophangsysteem ontsluit vier niveaus en biedt plaats aan twee personen (nominale last: 150 kg). De open schachtzijden zijn afgeschermd met metalen hekwerk. De stalen harmonicadeuren op de bordessen zijn identiek, net als de bijhorende oproepknoppen. Een houten harmonicadeur geeft toegang tot de houten liftkooi. De kooiwanden bestaan uit decoratieve houten panelen. Centraal in het decoratief houten plafond steekt een origineel verlichtingselement. Tegen de achterste kooiwand is een spiegel aangebracht. Een gegraveerd metalen bedieningspaneel met zendknoppen bevindt zich tegen één van de zijwanden. Een koperen naamplaatje geeft de constructeur aan: ‘S.A. Ascenseurs Thièry N.V.’. In de machinekamer is de originele aandrijving met elektromotor en kabeltrommel bewaard.

  • Informatie verkregen via een mede-eigenaar (24 mei 2022).
Auteurs: Becuwe, Frank
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Brasschaat

  • Is deel van
    Domein Ter Mik

  • Omvat
    Brug en toegangspoort tot kasteel

  • Omvat
    Gekruiste beukenhaag bij Hof ter Mick


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ter Mick [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12818 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.