Hof ter Mick

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Brasschaat
Deelgemeente Brasschaat
Straat Mikhof
Locatie Mikhof 9, Brasschaat (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Brasschaat (actualisaties: 10-08-2007 - 16-08-2007).
  • Adrescontrole Brasschaat (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Brasschaat (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hof ter Mick

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein De Mik: Engelse tuin, omgrachting en gebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-1981.

Beschrijving

Gelegen in het oostelijk deel van het bebost en omwald domein De Mik aangelegd in het vierde deel van de 18de eeuw, in 1830 groot gedeelte van park aangelegd door architect Petersen. Het park (37 hectare) bezit een merkwaardig arboretum met mooie en zeldzame bomen (onder meer Larix, Sylvesters, Douglas, Atlas Cedrus, Eik, Beuk). Domein aan Kerkedreef toegankelijk via een fraai ijzeren hek gevat tussen vier hardstenen geringde pijlers versierd met festoenen en topbekroning.

Kasteel "Hof ter Mick", heden herstellingsoord der beroepsmutualiteiten, gebouwd in 1785 naar ontwerp van architect B. Guimard, vergroot in 1830 naar ontwerp van architect Vanderstraeten en na een brand van 1871 herbouwd in 1873 door architect J. Claes; zie gevelstenen aan de noordelijke gevel "Gebouwd in 1785/ door H.J. Stier d'Aertselaer/ Bouwmr. Guimard.", "Vergroot in 1830/ Door J.M. Baron van Havre/ Bouwmr. Vanderstraeten", "Herbouwd in 1873/ door A. Della Faille de Zeverghem/ Bouwmr. Joseph Claes".

Kasteel op U-vormig grondplan, opgetrokken in neoclassicistische stijl met Italiaanse en renaissance-elementen. Negen traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de Kerkedreef, leien) met vorstkam, dakvensters met fronton, schouwen. Hogere middentravee bekroond met koepel en lantaarn. Baksteenbouw op een arduinen plint met verhoogde begane grond, vlakke fries en kroonlijst met tandlijst op uitgelengde consoles. Rechthoekige vensters. Zuidgevel met brede steektrap leidend naar portiek met Ionische zuilen waarop breed balkon met opengewerkte balustrade, drie rondboogvormige deuren.

  • S.N., Domein De Mik, Brasschaat, 1950.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Brasschaat

Brasschaat (Brasschaat)

is gerelateerd aan Brug en toegangspoort tot kasteel

Mikhof 14, Brasschaat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.