erfgoedobject

Brug en toegangspoort tot kasteel

bouwkundig element
ID
12819
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12819

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de noordwestelijke toegang tot domein De Mik werd in 1830 een neogotische toegangspoort gebouwd, een kopie van een stadspoort uit het Franse Bourges.

Historiek

Het park De Mik werd reeds in 1830 aangelegd als Engelse landschapstuin door de Oostenrijkse architect Charles-Henri Petersen (1792-1859), in opdracht van baron Jean-Michel van Havre. Bij deze werken werden de vijver en de omheiningsgracht gegraven. Met de opgegraven ijzermaalstenen werd de neogotische toegangspoort gebouwd, die past in het concept van de Engelse tuin met romantische ruïnes.

Beschrijving

De brug en toegangspoort tot het domein De Mik werden in 1830 opgetrokken aan de noordwestelijk toegang van het domein met kasteel en grote vijver. Deze poort in middeleeuwse stijl, gebouwd in rode breuksteen is mogelijk een kopie zijn van de oude stadspoort Porte d'Auron van Bourges (Frankrijk). Het gebouw bestaat uit twee met elkaar verbonden ronde torens met schietgaten, een uitkragende uitkijkverdieping met kantelen op kraagstenen en een spitsboogdoorgang met ophaalbrug. De zuidzijde is opengewerkt met spitsboogvensters. Boven de doorgang aan de noordzijde werd het wapenschild van de familie Della Faille aangebracht, aan de zuidzijde een beeld van Engel met kind.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000559, De Mik toegangspoort en omgeving (F. BRENDERS, 1981).
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. (1985): Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Brenders, Francis, Daemen, Caroline, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hof ter Mick

  • Is deel van
    Brasschaat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brug en toegangspoort tot kasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12819 (Geraadpleegd op )