is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brug en toegangspoort tot kasteel
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Domein De Mik: toegangspoort
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brug en toegangspoort tot kasteel
Deze vaststelling was geldig van tot
Aan de noordwestelijke toegang tot domein De Mik werd in 1830 een neogotische toegangspoort gebouwd, een kopie van een stadspoort uit het Franse Bourges.
Het park De Mik werd reeds in 1830 aangelegd als Engelse landschapstuin door de Oostenrijkse architect Charles-Henri Petersen (1792-1859), in opdracht van baron Jean-Michel van Havre. Bij deze werken werden de vijver en de omheiningsgracht gegraven. Met de opgegraven ijzermaalstenen werd de neogotische toegangspoort gebouwd, die past in het concept van de Engelse tuin met romantische ruïnes.
De brug en toegangspoort tot het domein De Mik werden in 1830 opgetrokken aan de noordwestelijk toegang van het domein met kasteel en grote vijver. Deze poort in middeleeuwse stijl, gebouwd in rode breuksteen is mogelijk een kopie zijn van de oude stadspoort Porte d'Auron van Bourges (Frankrijk). Het gebouw bestaat uit twee met elkaar verbonden ronde torens met schietgaten, een uitkragende uitkijkverdieping met kantelen op kraagstenen en een spitsboogdoorgang met ophaalbrug. De zuidzijde is opengewerkt met spitsboogvensters. Boven de doorgang aan de noordzijde werd het wapenschild van de familie Della Faille aangebracht, aan de zuidzijde een beeld van Engel met kind.
Auteurs: Steyaert, Rita; Daemen, Caroline; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Meer informatie:
DE SCHUTTER L. 2020: Brug en toegangspoort tot kasteel. Locatie: Mikhof 14, Brasschaat, onuitgegeven studie [online], https://collections.naturalsciences.be/ssh-geology-bibliography/geology/bibliografie/biblio-geology-belgium/pdf17/bibgeolbel24335.pdf (geraadpleegd op 14 april 2022).