Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

Beschrijving

Dekenij, heden taverne "D'oude pastorie", gelegen ten oosten van de Sint-Antoniuskerk (zie Bredabaan) tegenover het park van Brasschaat; ommuurde beboomde voortuin met mooi ijzeren hek ten zuiden, heraangelegd Kerkplein ten noorden.

Laat-classicistisch dubbelhuis, uit begin 19de eeuw, hersteld door Eugeen Gife in 1867-1868, vergroot (herbouw van zijgebouwen) en hersteld naar ontwerp van C. De Winter in 1899-1900, verbeteringswerken (onder meer twee nieuwe ramen op bovenverdieping van de zijvleugels) naar ontwerp van Louis Gife in 1911-1912; zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en hersteld in 1948. Gerestaureerd in 1979.

Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met vorstkam en klokje, twee lagere zijgebouwen van telkens één travee onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien). Identieke verankerde beraapte noordelijke en zuidelijke lijstgevels met geprofileerde kroonlijst, rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempel, vernieuwde ramen. Rechthoekige deuren met bovenlicht in een brede gebogen platte bandomlijsting met vlakke sleutel onder een gekorniste waterlijst. Oostelijke zijgevel met vlechtingen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieen, Brasschaat, Sint-Antonius, dossiers 2,3,4,5.

Auteurs: Steyaert, Rita