Parochiekerk Heilige Familie

Beschrijving

Kerk van 1910 naar ontwerp van architect Verbraeken in een eenvoudige neoromaanse stijl, fel beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld in 1945-1947. De plattegrond ontvouwt een zaalkerk van zeven traveeën, vierkante uitspringende westtoren met in oksel halfronde doopkapel, koor van een rechte travee met een halfronde sluiting; links en rechts hiervan rechthoekige bergplaats en sacristie.

Bakstenen kerk met gebruik van natuursteen voor de doorlopende banden en decoratieve elementen. Vierkante westtoren van vier geledingen onder leien spits, brede steunberen. Vleugeldeur met rondboogveld met reliëfwerk; rondboogvenster en hoger groot verdiept rondboogvormig muurvlak met onderaan rondbooggalerij op vijf eenvoudige zuiltjes, rechthoekige galmgaten. Links halfronde doopkapel met neoromaans tweelicht. Schip onder pannen zadeldak met schouderstukken gemarkeerd door steunberen; neoromaanse tweelichten. Koor onder afgewolfd zadeldak eveneens gestut door steunberen, hogere rondboogvensters met glasramen ontworpen door Crespin en M. Michiels (1949). Bergplaats en sacristie onder zadeldak eindigend op puntgevels met schouderstukken, rondboogvormige en rechthoekige vensters.

Interieur

Tongewelf met moerbogen. Mobilair. Altaar, lambrisering (koor), biechtstoelen en orgel vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog (1949).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Brasschaat, Heilige Familie - Rustoord, dossiers 2, 3, 6.
  • LAMBAERTS S., Onder de toren: kerken en parochies in Brasschaat, van heidegrond tot parkgemeente, Brasschaat, 1980, p. 261 en volgende.

Auteurs: Steyaert, Rita

Uitgebreide informatie over de kerk in:
  • GOWIE L. & W. CORNELISSENS 2011: Onder den toren op Rustoord en de Kaart, Brasschaat.

Gedenksteen rechts naast het inkomportaal: "KERK GEBOUWD DOOR HET RUSTOORD NAAMLOOZE MAATSCHAPPY / BESTUURDER A.H. VAN DEN WEYNBAERT / F. VERBRAEKEN BOUWMEESTER / F. MASSON AANNEMER / JUNI 1910".

Verbraeken was de huisarchitect van Antoon Van den Weynbaerde, en werkte ook met hem samen voor de ontwikkeling van de wijk Sint-Mariaburg. Aannemer Masson werkte vaak samen met Verbraeken.