erfgoedobject

Rustoord Salve

bouwkundig element
ID: 12839   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12839

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rustoord Salve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Het Rustoord Salve, centraal gelegen in en zijn naam verlenend aan de wijk Rustoord, werd in 1910 gebouwd naar een ontwerp van Floris Verbraeken en uitgevoerd door aannemer Fréderic Masson. Opdrachtgever was Antoon Van den Weyngaarde; die voordien de wijk Sint-Mariaburg ontwikkelde en zich rond 1909-1910 toespitste op een nieuw stuk van zijn grondgebied om er de wijk Rustoord uit te bouwen.

Rustoord "Salve" van 1910; rechthoekig gebouw van negen traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), bredere, hoger opgaande en uitspringende zij- en middentravee met tuitgevels op schouderstukken, overhoekse topstukken met piramidale topstukken. Bakstenen gebouw met doorlopende beschilderde banden, laatstgenoemde omlopend rond de vensters, souterrain bezet met breuksteen. Gevelbeëindiging met mezzaninoverdieping geopend met kleine rondboogvenstertjes. Rechthoekige en segmentboogvormige vensters. Middentravee met steektrap, korfboogdeur waarboven rondboogvormige loggia, in top rondboognis met heiligenbeeld.

  • GOWIE L. & W. CORNELISSENS 2011: Onder den toren op Rustoord en de Kaart, Brasschaat.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Steyaert, Rita
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rustoord Salve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12839 (Geraadpleegd op 09-04-2020)