erfgoedobject

Grote Vraaghoeve

bouwkundig element
ID: 12845   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12845

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Vraaghoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Brechtse Heide
    Deze bescherming is geldig sinds 27-05-1977

Beschrijving

Hoeve in een bosrijke omgeving, weilanden in onmiddellijke nabijheid.

Boerderij aan zuidzijde van de straat bestaande uit woonstalhuis, schuur ten noorden en recente stalling ten oosten; jaartal 1168 in gesinterde steen in westelijke zijgevel van het woonhuis, volledig herbouwd in 1835 door baron Van de Werve de Schilde; rieten bedaking; aan oostzijde afgewolfd zadeldak voor het woonhuis en een schilddak voor de schuur (nok parallel aan de straat).

Woonhuis van vier traveeën en stalgedeelte van drie traveeën, opgetrokken uit gele baksteen op een gecementeerde en gepikte plint. Steekboogvormige muuropeningen, onder meer kruiskozijnen. Stalling met laadluik in oostelijke zijgevel. Geel bakstenen langsschuur van vijf traveeën met steekboogvormige poorten


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België´, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Grote Vraaghoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12845 (Geraadpleegd op 15-07-2020)