Hoeve Oude Maashof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oude Maashof

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteel Vilain XIIII met park

Zogenaamde Oude Maeshoef (Atlas van de Buurtwegen), die haar naam gaf aan de plaats.

Semi-gesloten hoeve met oudste elementen uit de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf. Gecementeerde plinten; zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.

Ten zuidoosten, woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, uit de eerste helft van de 18de eeuw, in late Maasstijl. Oorspronkelijke ordonnantie met kloosterkozijnen in vlakke, kalkstenen omlijsting, een aantal met diefijzers; rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting met getralied bovenlicht en hardstenen tussendorpel. Voorheen waarschijnlijk identieke ordonnantie voor voor- en achtergevel, de gevel aan erfzijde onderging echter een aantal wijzigingen (toevoeging van zoldervensters, wijziging van vensters, rechts); de achtergevel bleef gaaf bewaard.

Ten zuidwesten van het erf, stal met gewijzigde ordonnantie. Dito voor de tegenover het woonhuis gelegen dwarsschuur. Gedichte, bakstenen rondboogpoort; een oorspronkelijk rechthoekig luik in houten omlijsting in voor- en zijgevel. Recent dienstgebouw aan straatzijde.

Moestuin achter het woonhuis.